mandag 27. februar 2012

GULROTBRØD

       




2 brød

225 grader i 30-40 minutter

4 dl sammalt hvete, grov
8 dl hvetemel + til utbaking
1 pk tørrgjær
2 ts salt
2 dl finrevet gulrot
5 dl væske (melk og/eller vann)
---
Man kan tilsette 1 dl grovhakkede valnøtter og/eller hele solsikkekjerner i deigen. Smaker kjempegodt. Da blir det også litt mer å tygge på.
---
       
1. Bland alt det tørre, men hold tilbake litt av hvetemelet til utbaking og forming.
2. Ha i finrevet gulrot. Bland godt.
3. Tilsett væsken, 37 grader. Har du god tid kan du bruke kald væske. Da blir brødet enda bedre pga den lange hevetiden (i følge Morten Schakenda, Bakeriet i Lom). Elt deigen i minst 5 minutter i kjøkkenmaskin.
4. Sett til heving til dobbel størrelse i bollen med lokk eller plast.
5. Form 2 runde brød eller ha dem i avlange brødformer eller form dem som du vil.
6. Sett til heving til dobbel størrelse, dekk til.
7. Litt mel på toppen ser delikat ut.
8. Lag pene snitt i brødene, gjerne med barberblad, så har du kontroll med evt. sprekking under stekingen.
9. Stek på nederste rille.
10. Undersøk om brødene er ferdige ved å banke på undersiden. Er det en hul lyd, er de ferdige. Hvis ikke, stek dem noen minutter til.
11. Avkjøles på rist.


Her er et par andre fasonger på gulrotbrød.


Dette brødet blir saftig og er meget holdbart. Egner seg godt til frysing.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...