fredag 29. november 2013

LEIRGRYTEBRØD MED POTETMEL


Dette brødet trenger du ikke å elte, da deigen skal være ganske løs.

1 stort brød i leirgryte

Stekeovn 225 grader i 30 + 10 minutter på nederste rille i ovnen

8 1/2 dl hvetemel + litt til utbaking
2 dl sammalt hvete, grov
1 dl potetmel
1/4 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ss sirup
4 1/2 dl lunkent vann
---
solsikkekjerner

1. La leirgryten, både bunn og topp, ligge i kaldt vann i 15-20 minutter hvis brukt før. Ny i 30 minutter.
2. Bland de tørre ingrediensene i bakebollen, tilsett det våte og kjør maskinen til det er godt samlet. Deigen er såpass løs at den ikke holder på fasongen. Skrap ned rundt kanten på bollen, dekk til og la stå å heve seg noen timer. Vil du ha grovere brød reduserer du bare det fine melet tilsvarende.
3. Dryss mel på et bakepapir og hvelv deigen ned på dette. Samle deigen litt med en slikkepott ved å brette fra sidene og inn mot midten hele vegen rundt. Deigen skal fremdeles ikke holde fasongen, men sige litt utover. Dryss mel på, dekk til å la stå til heving til en del større.




4. Sett leirgryten, både bunn og topp, inn i kald stekeovn, sett ovnen på 240 grader.
5. Når brødet har hevet seg en god del og ovnen er varm nok, ta leirgryten ut av stekeovnen, dette er varme saker, sett den på et underlag som tåler varme. Hvelv deigen oppi gryten og den siden som vendte ned skal nå være opp. Vil du ha solsikkekjerner på drysser du over et par ss og trykker de lett ned. (De har en tendens til å falle av når brødet er stekt.) Sett lokket på og stek brødet som angitt. Etter 30 minutter tar du av lokket og steker videre i ca. 10 minutter for at det skal få en ekstra crispi og brun skorpe.


6. Avkjøl brødet på rist og vent med å skjære i det til det er kaldt.



Vanskelig å vente til det er avkjølt...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...