fredag 16. mai 2014

LEIRGRYTEBRØD MED SOLSIKKEKJERNER


Det er gøy å bake brød i leirgryte. Hvis du ikke har en sånn stekeform bør du anskaffe deg en snarest. Mange gode middager lager du også enkelt i denne.

1 stort brød

Stekeovn 200 grader i 70 minutter = 15 minutter til oppvarming og resten av tiden til steking (ikke sett på stekeovnen ennå)

2 dl sammalt, grov hvete
1 dl solsikkekjerner
1 ts salt
1 pk tørrgjær
5 dl lunken væske
1 ss smeltet smør
9 - 9 1/2 dl hvetemel

1. Lag deigen i kjøkkenmaskin ved å elte alt godt sammen. Ikke ha i alt hvetemelet med en gang. Tilpass melmengden etter hvert som deigen samler seg. Den kan godt være antydning til klissete. Dette er et såkalt eltefritt brød, det vil si at du ikke skal elte det på benken.
2. Legg leirgryten i kaldt vann, begge delene, 1/2 time hvis det er lenge siden den er brukt eller ny, 15 minutter ellers.
3. La deigen heve til dobbel størrelse, kanskje 1 time.
4. Slå deigen sammen, tørk leirgryten omhyggelig, dryss den med rikelig med hvetemel og hvelv deigen nedi.
Trykk den ned litt her og der så den ligger fint i formen. Dryss også 2 ss hvetemel oppå.



5. Sett leirgryten med lokk i kald ovn, still inn på 200 grader i 70 minutter. Så er det bare å vente og vente..


6. Sjekk brødet etter 60 minutter, ta av lokket og se om det har fått fin farge.


7. Sett leirgryten på rist når du tar den ut av ovnen. Hvelv brødet ut av formen og avkjøl det på risten.

Kjempegodt brød!




2 kommentarer:

  1. Hei Torild! Eg lurer på om du brukar glasert eller uglasert leirgryte til brødbaking. Om du brukar uglasert; syns du den er tung å reingjere? Set maten seg fast? Takk for oppskrifter og gode råd!

    Mvh
    Øystein

    SvarSlett
  2. Hei - uglasert leirgryte, smøres og strøs med mel før steking, legg i bløt i vann for å løse opp fastbrent mat.
    Hilsen Torild

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...