lørdag 2. august 2014

VANILJEBRØD MED DEMERARASUKKER



Dette er den luftigste gjærbakst jeg har spist noensinne. Helt ubeskrivelig konsistens som nesten smelter på tungen...Visste ikke at gjærdeig kunne bli sånn! Nå skal det sies at hevetiden ble ekstra lang da jeg måtte forlate huset i to timer mens brødene hevet seg. Det er sannsynligvis grunnen til det flotte resultatet. Skal bake dette en gang til med like lang hevetid for å se om det blir sånn da også.

Smaken er en mellomting mellom litt søt loff og en lite søt kake. Nydelig til te og kaffe. Med smør på blir det jo bare himmelsk:-)

2 brød

Stekeovn 190 grader (180 varmluft) i 25 minutter

2 1/2 ts tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
1/2 ts sukker
1 1/4 dl lunkent vann
---
40 g hvetemel
---
5 ss H-melk lunken
50 g sukker
en klype salt
4 ts vaniljeessens
1 vaniljestang, bare frøene
3 egg
400 g hvetemel + til justering av deigen
115 g Bremykt

Topping:
1/2 dl smeltet smør
1 ts vaniljeessens
---
demerarasukker (lysebrunt sukker) 3-4 ss

1. Bland gjær, sukker og vann i en liten bolle og la det stå til det skummer litt, 10 minutter.
2. Rør inn 40 g hvetemel til det er uten klumper. Bruk visp. Sett til heving i 30 minutter.
3. Varm opp melken i en liten kjele, rør inn sukker og salt til det er oppløst. Avkjøl til lunken.
4. Hell melkeblandingen i kjøkkenmaskinbollen, tilsett vaniljeessens og frøene fra vaniljestangen. (Del v.stangen i to på langs og skrap ut frøene.)


5. Tilsett ett og ett egg og rør det godt sammen med melkeblandingen.
6. Ha i gjærblandingen og rør inn mel til deigen er noe fast, men fremdeles klissete.
7. Rør så inn mykt smør i 8 omganger. Kanskje må det tilsettes enda mer mel, men deigen skal fremdeles være litt klissete.
8. Legg deigen over i en oljet bolle og la stå å heve seg 1 time på et lunt sted, tildekket, eller til den er dobbelt så stor.
9. Kle to stekebrett med bakepapir. Hvelv deigen ned på lett melet underlag, del i to og form avlange brød
av deigene. Deigen skal være litt klissete å arbeide med, men likevel mulig å håndtere.


10. Sett til heving, legg et kjøkkenhåndkle over. (Nå var det at jeg måtte forlate huset i et par timer...)


11. Brødet er ferdig hevet etter mer enn 2 timer. Knallfint. Pensle med smeltet smør blandet med vaniljeessens og dryss demerarasukker over. Stek midt i ovnen ett brett om gangen, eller som jeg gjorde, stekte begge to samtidig med varmluft.



12. Avkjøl på rist og vent litt med å skjære i det. Gled deg til å smake på herligheten.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...