fredag 5. desember 2014

AFRIKANSK KYLLINGGRYTE



Her er det mange slags krydderier som gir den gode smaken på kyllinggryten. Den kan lages så sterk man bare vil, men den gyldne middelvei passer vel best for våre nordiske ganer. Dette ble en veldig god kyllingrett. Ved siden av serverte jeg injera, det afrikanske brødet som ligner på pannekaker. Se oppskrift lenger ned.

Til 4 personer

4 kyllinglår eller 4 kyllingfileter delt i to

2 løk, finhakkede
1 hvitløkfedd, finhakket
olje
1 rød paprika i små terninger
1 rød chili, finhakket (fjerne frøene?)
1 ts ingefær
1 ts spisskummen (cummin)
1/2 ts koriander
1/2 ts nykvernet svart pepper
1/4 ts muskatnøtt
1/2 ts kardemomme
---
2 ss tomatpuré
3 dl vann
1/2 ts salt
1 ss sukker (valgfritt)

2-4 hardkokte egg delt i to

1. Fres løk og hvitløk i olje til blank og myk.
2. Tilsett alle krydderiene, bland det godt og stek videre et par minutter.


3. Ha i tomatpuré, vann, salt (og sukker), rør det sammen og smak på det. Det er nå retten smakssettes.
4. Salte kyllingen lett og legg den i løk- og krydderblandingen. La dette koke i 10 minutter, snu kyllingstykkene og kok i 10 minutter til.



5. Legg i de halve hardkokte eggene og la det hele småputre i 5 minutter før servering.
6. Legg maten opp på tallerken med ett eller to halve hardkokte egg og injerabrød. Se under bildet.


Til denne retten kan man ha kokt ris, godt brød eller injera, et spesielt brød de lager i Etipoia, som ligner mest på pannekaker. Disse blir revet i mindre biter og enten dyppes i sausen eller fylles med kjøtt og saus o.l. De blir ofte stekt i spesielle injerapanner, men en vanlig nonstick stekepanne går helt fint.

Røren til injerabrødene skal lages 1-2 dager før den skal stekes for å gjære og bli litt syrlig.
Etter som jeg ikke alltid er så god på å planlegge neste dags mat, laget jeg røren om morgenen og brukte den om ettermiddagen. Den skal ha konsistens som pannekakerøre/vaniljesaus.
Du kan se hvordan injera blir laget HER av de som kan det.

Hvor mange injeraer det blir av denne oppskriften er ikke lett å si da jeg brukte en liten stekepanne. Du har kanskje en større. Uansett, dette blir nok "brød" til 4 personer og vel så det.

Jeg må på det sterkeste innrømme at disse "pannekakene" sikkert ikke holder mål for kjennere..

Min oppskrift ble som følger:
200 g hvetemel
200 g byggmel
1/2 ts salt
1 ts tørrgjær
vann til det er flytende som pannekakerøre (5 dl +)

1. Bland de tørre ingrediensene i en litt stor bolle.
2. Rør inn såpass mye lunkent vann at det får konsistens som pannekakerøre. Bruk håndmixer for klumpefritt. Sett den i kjøleskapet 1-2 dager.
3. Hvis røren har tyknet tilsettes mer vann.


4. Varm opp stekepannen og dekk bunnen med et tynt lag røre. La steke til røren på overflaten har stivnet. Legg lokk på og la steke 1 minutt til. Injeraen skal IKKE stekes på begge sider. Ta den ut av stekepannen og avkjøl på rist.



5. Rull injeraene sammen med den stekte siden ut og server dem til kyllinggryten.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...