onsdag 23. november 2016

GRYTEBRØD MED SØTPOTET



For et brød, sier jeg, bare! Konsistens og farge er helt max! Mykt som en dundyne og med en lekker gulfarge. Gleder meg allerede til frokost:-)

Her kommer oppskriften, så kan du også bake dette deilige, halvfine brødet. Oppskriften er selvkomponert.

Stekeovn 200 grader i 40-45 minutter på nederste rille i ovnen

2 grytebrød

8-9 dl hvetemel
4 dl sammalt, fin hvete
1 pk tørrgjær
1 ss luftigere bakst
2 ts salt
2 ts sukker
4 1/2 dl væske (potetvann og melk eller vann)
2 ss smeltet smør
200 g kokt og moset søtpotet

1. Skrell og del opp søtpoteten i mindre biter, så blir de fortere ferdigkokt. Ha så mye vann at det dekker potetene akkurat. Kjenn med en spiss kniv om potetene er ferdige. Det tar toppen 10 minutter. Hell av vannet, men OBS! ta vare på det. Jeg fikk 2 dl potetvann.
2. Ta potetene over på en flat tallerken og knus dem med en gaffel.
3. Bland de tørre ingrediensene i bakebollen, tilsett væske og smør og elt dette godt sammen.
4. Ha til slutt i de knuste søtpotetene og elt deigen i minst 5 minutter med maskin. Mer mel, kanskje? Men ikke for mye, for deigen kan være akkurat såpass at den slipper bollen så vidt. Ha litt olje rundt hele deigen og sett den til heving til dobbel størrelse. Dekk den til med et klede eller plast.





5. Hvelv deigen ned på lett melet bakebord og del i to, i størrelser som passer de formene du skal bruke. Lag runde og jevne brød som legges i godt oljesmurte jerngryter el.l. Jeg hadde to jerngryter i ulik størrelse.
6. Sett dem til heving, tildekket 1/2 times tid, eller til de er godt hevet. Sjekk undervegs. Pass på at ovnen er klar når brødene er klare til steking.


7. Dryss de ferdighevede brødene med mel og skjær noen snitt i dem med en skarp kniv.


8. Stek som angitt ved 200 grader i 40-45 minutter på nederste rille i ovnen.
9. Ferdige brød avkjøles på rist. Det er enkelt å få dem ut av grytene. Bruk grytekluter!


10. Så er det bare å vente og vente til de er så avkjølte at de kan skjæres i...Det er nesten som å skjære i smør:-)


11. Brødene er fine å fryse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...